Colivă cu nucă și rom imi amintește mereu de perioada copilăriei mele. Tare ne bucuram când mâncăm acest produs. Fie ca este facut cu ocazia pomenirii celor ce nu mai sunt printre noi, fie ca pregătim coliva si o mâncăm ca si desert, gustul și aroma sunt inconfundabile. Poate fi făcută cu o zi înainte, dar neapărat ținută la frigider, deoarece se *acrește* rapid.

Ingrediente


Pentru colivă

1kg arpacaș
600g zahăr
600g nucă
coajă de lămâie/portocală
Un praf de sare
esență de rom

Pentru decor:

biscuiți
cacao
nuca de cocos
bomboane

Reteta


1. Pentru a obține o coliva cu nuca si rom delicioasa este nevoie sa urmăm câțiva pași simpli. Am ales si spălat arpacasul schimbând des apa pana aceasta rămâne curată. Intr-o oala am pus 3 litri de apă peste care am adaugat arpacasul curat si am lasat sa fiarbă la foc potrivit amestecând din când în când cu o lingură de lemn ca sa nu se prindă de fundul oalei. Cand apa a scazut aproape în totalitate si arpacasul este fiert adăugăm zahărul si mai lăsăm să fiarbă, amestecând continuu inca 5 minute (după gust se poate ajusta cantitatea de zahăr utilizată). Pentru mine, coliva cu nucă și rom trebuie sa fie dulce și plină de arome.

2. Lăsăm la răcit acoperind oala cu o folie alimentara pusă în contact direct cu arpacasul fiert pentru a evita ca stratul superficial sa se transforme intr-o coaja tare. Cand s-a răcit adăugăm nuca maruntita ( jumătate din cantitate o maruntesc foarte fin si jumatate o las bucăți mai mari deoarece imi place textura miezului de nuca taiat mai mare) si aromele în funcție de preferinta voastră. Imaginea 1

3. După ce am dat gust amestecului nostru, punem compoziția pe un platou și o modelam cu ajutorul unei spatule metalice în funcție de forma dorită. Deasupra presărăm biscuiți măcinați (sau pesmet) iar pe laterale punem nucă de cocos, apoi decorați cu cacao și bomboane după preferințe. Astfel am obținut o colivă cu nucă și rom delicioasă. Imaginea 2

Slideshow Colivă


  • Imaginea 1